Boeken van vroeger

boeken beleefd

HofmanWimnwWim Hofman werd geboren op 2 februari 1941 in Oostkapelle. Toen zijn vader naar Duitsland moest, nam moeder de kinderen mee naar haar geboortegrond in Brabant. Na de oorlog kwam vader terug uit Duitsland en het gezin verhuisde naar Zeeland. Wim groeide op in Vlissingen, school vond hij niet heel geweldig. Hij wilde graag missionaris worden en deed een opleiding tot geestelijke. Dit bleek geen goede keus. Hij werkte een jaar als vrijwilliger in Afrika en kwam daarna terug en trouwde met Toke. Uiteindelijk bleek zijn hart meer bij de kunst te liggen. Over zijn jeugd schreef hij het boek 'Wim' waarvoor hij een zilveren griffel kreeg. Veel van zijn boeken spelen zich af op of rond het water en op de eilanden. Ook voor beginnende lezers heeft hij schitterende boeken gemaakt.
Hij won veel prijzen, waaronder gouden en zilveren griffels, maar ook en zeer terecht gouden penselen. Een prachtig boek is: Zwart als inkt, waarvoor hij een gouden griffel en de Woutertje Pieterse prijs kreeg. En onlangs (2013) werd hem de Max Velthuijsprijs toegekend.

Titels:

Geschreven en geïllustreerd door Wim Hofman:

 • 2006 Wim (herdruk: Querido)
 • 2006 Koning Wikkepokluk de merkwaardige zoekt een rijk (herdruk: De Boer/De Ruiter)
 • 2006 Het vlot (herdruk: Querido)
 • 2006 Van Aap tot Zip (Querido)
 • 2008 Het Rijk van Heen en Weer (Querido)
 • 2011 Ik lees! Ik lees! (Querido)

Geïllustreerd door Wim Hofman:

 • 2000 Aap en beer gaan op reis (Zwijsen)
 • 2000 Voor jou mijn lief. Tekst van Jacques Prévert. (Querido)
 • 2001 We schilderen een vogel. Tekst van Jacques Prévert. (Querido)
 • 2002 Opa, hou jij het nog vol? Samenstelling Johanna Kruit. (Averbode)
 • 2007 Watson, of Hoeje een meisjeverovert met 23uitvindingen en 1muis. Tekst van Martha Heesen (Querido)
 • 2008 Boven op tante Agaat. Tekst van Paul van Loon (Zwijse; herdr.)
 • WimHofman1WimHofman2WimHofman3

 Thé

Oorspronkelijk komt deze bijzondere tekenaar (1933) uit Indonesië, hoewel zijn roots Chinees zijn. Na het gymnasium studeerde hij aan de kunstacademie in Bandoeng. In 1956 kwam hij naar Nederland en al snel ging hij werken voor de Toonder Studio's. Hij tekende voornamelijk stripfiguren en later maakte hij zelf strips.

In 1970 werd hij door Miep Diekman gevraagd om haar boek: Totall loss, weet je wel, te illustreren. Daarna vestigde hij zich als freelance kinderboekentekenaar en werkte voor verschillende schrijvers. In die tijd maakte hij al mooie boeken, hij bleef dit altijd doen.
Met Miep Diekman maakte hij ook de boekjes : 'Wiele wiele stap' en 'Stappe stappe step', voor peuters en kleuters.
Samen met Sylvia Vanden Heede maakte hij de boeken over Vos en Haas, prachtige kinderboeken voor beginnende lezertjes.
Heel mooie tekeningen, nou ja schilderijen eigenlijk, zijn te vinden in het boek 'Helden' met verhalen over de Griekse mythologie, door Els Pelgrom.

Meer weten? 

Lees het boek: Thé Tjong Khing: van strip tot sprookje, geschreven door Joukje Akveld en Annemarie Terhell.

meerverhalenvandesprookjesvertellertheDonder-en-bliksem

sprookjesvertellerthéKhing

Roothciv was een pseudoniem voor de naam Victor Rudolf Anselm Joubert van Schoonhoven van Beurden. Hij leefde van 1890 - 1968. Hij heeft heel veel bidprentjes en andere katholieke prenten gemaakt. Daarnaast illustreerde hij vele kinderboeken. Hij was werkzaam in Breda en waarschijnlijk ook in Tilburg.

Titels

 • De hut van oom Tom
 • De kinderen van het woud
 • De kleine lord
 • De lotgevallen van Pieter Simpel
 • De vliegende hollander
 • Goud-eiland
 • Roothciv

Rogier Boon

Hij werd op 19 juni 1937 geboren in Meester Cornelis (Batavia). Op zijn 17e verjaardag kwam hij in Nederland als repatriant. Door zijn achtergrond, was hij in zijn werk bezig met het Indische en hoe dit een modern gezicht te geven. Hij maakte voor het tijdschrift Tong-Tong gewaagde en verfijnde ontwerpen. Hij was een veelzijdig kunstenaar,die kalenders, affiches en boekomslagen ontwierp. Later hield hij zich meer bezig met de fotografie. Hij schreef en tekende als afstudeerproject in 1958 het boekje: Wim is weg. Bij het bekijken van oude foto's van Rogier Boon, valt op dat Wim sprekend lijkt op de kleine Rogier.
Een jaar later werd het boekje uitgegeven als eerste oorspronkelijk Nederlands Gouden boekje. Omdat Rogier onbekend was, werd het op naam van Annie M.G. Schmidt gezet. Pas jaren na zijn dood werd deze fout rechtgezet.

In de jaren zestig werkte hij veel voor het blad Tong Tong, een Indisch tijdschrift. Ook maakte hij illustraties voor schoolboeken. Jammer genoeg bleef hij tegen wil en dank in de Indische hoek zitten, waardoor hij weinig andere opdrachten kreeg. Hij vertrok in 1973 naar Singapore om daar te gaan wonen, en een paar maanden later vestigde hij zich in Indonesië. Daar trouwde hij in 1977 voor de tweede keer. In 1984 kwam hij terug naar Nederland zonder vrouw en kinderen.
In 1995 overleed hij  in Den Haag.

In het boek: Rogier Boon, Indisch ontwerper is heel veel werk van deze illustrator te zien.

rogiertjoek

Rogier 001

RebeccadautremerRebecca Dautremer is in 1971 geboren in Gap, Zuid Frankrijk. Ze volgde lessenaan de Ensad in Parijs, een opleidingsplaats in grafische kunst. Ze studeerde er af in 1995 en werd daarna illustrator.

Rebecca woont in Parijs met haar echtgenoot Taï –Marc Le Thanh en hun drie kinderen. Ze heeft meer dan 30 kinderboeken geïllustreerd, waaronder ‘L ‘amoureux’, dat ze zelf geschreven heeft in 2003, en ‘Cyrano’ dat door haar echtgenoot geschreven is in 2005. In 2009 werd de animatiefilm: ‘Kerity- la maison des contes’ gemaakt, waarvan ze de art-director was.

 

 

 

Een van haar laatste boeken is Alice in Wonderland. De absurde sfeer en de fantastische gebeurtenissen zijn prachtig verbeeld in dit boek.

Aliceinwonderland

Alicehaas

Ze werkte mee aan het project: ‘Sketchtravel’ dat door twee artiesten, Gérald Guerlais en Daisuke Tsutsumi  opgestart werd. Zij kochten een schetsboek in 2006  en vroegen aan illustratoren over de hele wereld om er een tekening in te maken en het door te geven aan een andere illustrator. Lange tijd stond Rebecca’s bijdrage op de eerste bladzijde. Ze tekende het in een hotel in San Francisco en werkte er aan tijdens het ontbijt.  Aan het eind van het project, in 2011 werd het originele sketchtravelbook geveild en bracht €70.000 op. De opbrengst was bestemd voor de nonprofit organisatie: Room to read. Het boek is ook uitgegeven en na wat zoeken nog wel te koop op internet.
Het werk van Rebecca Dautremer is sprookjesachtig mooi en heel sfeervol. De tekeningen zijn met zorg gemaakt en perfect afgewerkt.

 

 Prinsessen

 

MaxvelthuijsMax Velthuijs (22 mei 1923- 25 januari 2005) doorliep de handelsschool in Den Haag en volgde een tijdje de opleiding grafisch ontwerp aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Hij werkte gedurende lange tijd in de reclame. Pas in 1962 begon hij met het maken van illustraties voor kinderboeken. 

Twee keer won Max Velthuijs een gouden penseel, de eerste keer voor zijn illustraties bij Het goedige monster en de rover(1977) en de tweede voor Klein mannetje vindt het geluk (1986)

kikkerverliefd

 

 

 

Zijn echte doorbraak kwam, toen hij de boeken van Kikker begon te maken. Kikker is verliefd kwam uit in 1989 en werd in vele talen vertaald. Hij ontving veel prijzen, onder andere de Hans Christiaan Andersen-prijs voor zijn werk.
In 2003 kwam zijn biografie uit: Ik bof dat ik een kikker ben, geschreven  door Joke Linders.
Door minister Maria van der Hoeven werd in 2006 de Max Velthuijs-prijs ingesteld, die eens in de 3 jaar uitgereikt wordt.

(Winnaars: Mance Post 2007, Thé Tjong Khing 2010 en Wim Hofman 2013)

 

 

kikkervliegen

 

 

 

 Kikker4

 

Isings
Johan Herman Isings was een Nederlandse tekenaar. Hij werd geboren op 31 juli 1884 in Amsterdam en hij overleed in Soest op 19 augustus 1977. Hij is bekend geworden om zijn historische aquarellen en de schoolplaten die veelal geschiedenis als onderwerp hadden. Ook illustreerde hij honderden kinderboeken, romans en schoolboeken. Hij illustreerde jeugdboeken van o.a. W.G. van de Hulst. Bekende schoolplaten van hem zijn: De Noormannen voor Dorestad, De Rijksdag te Worms en De overwintering op Nova Zembla.

Isingssprooksprekers

AlgemeenBraakensiek

Johan Braakensiek wordt op 24 mei 1858 geboren in Amsterdam. Hij is de jongste van een groot gezin. Zijn vader Albertus Braakensiek heeft met zijn zoon Albertus Barend Hendrik een uitgeverij en drukkerij. Beiden zijn vakkundige graveurs en lithografen.

Johan zit vaak te tekenen in de drukkerij. Hij is slechthorend en kan niet goed meekomen op school. Hij wordt op zijn 11e van school gehaald en doet allerhande klusjes in de drukkerij. In de avonduren volgt hij tekenlessen bij de graficus en schilder Jan Baptist Tetar van Elven. Als hij 15 is krijgt hij een baantje als patroontekenaar bij een modezaakwaar hij o.a. borduur- en soutachepatronen (randversieringen van koord) moet tekenen.

Martinus Kalff, hoofdredacteur van het Algemeen Handelsblad, ziet zijn tekeningen in de drukkerij en herkent het talent. Op zijn voorspraak mag Johan eind 1876 kosteloos toelatingsexamen doen aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Hij wordt er aangenomen en studeert er in 1881 af.

Op de Rijksacademie behoort hij tot de oprichters van de studentenvereniging Sint Lucas, de latere kunstenaarsvereniging Sint Lucas. Daar wordt door de leden gediscussieerd over moderne kunst. Braakensiek is zelf een man van de praktijk en houdt zich niet zo bezig met theorieën of schoonheidsidealen. Hij zegt hierover: “Daar moesten we niets van hebben, want bij de geleerde betoogen viel je in slaap”.

Hij trouwt in 1888 met Pietertje Kooijman, een dochter van de gemeente-opzichter uit de Beemster. Ze krijgen 3 dochters: Mien, Griet en Neelie.

Op 1 november 1931 gaat hij op 73 jarige leeftijd met pensioen. Hij heeft geen pensioenvoorziening. Maurits Kann, redacteur en mede-eigenaar van De Groene, geeft hem tot zijn overlijden een jaargeld van f 1.500. Er zijn diverse inzamelingen geweest om dit aan te vullen. Zo wordt er voor hem een aandeel van een loterij – vastgesteld op f. 14.000 – afgezonderd als pensioenvoorziening.

Braakensiek overlijdt op 27 februari 1940 en wordt op Zorgvliet begraven.

 

DikTrom2edrukBraakensiek3

Illustrator Braakensiekvanallerleislag

Braakensiek heeft meer dan 65 boeken geïllustreerd. Soms maakt hij alleen de omslagtekening. In 1882 illustreert hij de populaire verhalenbundels Uit het volk en Van allerlei slag van Justus van Maurik. Ook de boeken van kapitein Marryat voorziet hij van illustraties.

Het eerste boek van Dik Trom - Uit het leven van Dik Trom – gaat pas goed lopen als hij in 1899 voor de 2e druk de tekeningen maakt. Braakensiek doet zijn inspiraties soms op in de Beemster. Zijn vrouw komt daar vandaan en een oom heeft er een café.

Het eerste boek van Kieviet dat hij illustreert is Fulco de minstreel, uitgekomen in 1892. In totaal heeft hij 18 boeken van Kieviet geïllustreerd waaronder de 6 boeken van Dik Trom.

 

 

 

 

 

Politieke prenten

In 1886 wordt Braakensiek tekenaar bij weekblad De Amsterdammer, in 1925 omgedoopt tot Groene Amsterdammer. Kalff en Van Maurik zijn er dan redacteuren. Op de ‘platen’-vergadering, waar wordt besproken welke afbeeldingen er in de krant worden opgenomen, maakt hij meestal al een schets. Thuis werkt hij deze uit. De prenten worden als losse bijlage bij de krant gevoegd en worden regelmatig in etalages van sigarenwinkels opgehangen. Zijn prenten van de Boerenoorlog in Zuid-Afrika van 1899-1902 geven hem een enorme bekendheid.

Niet iedereen vindt zijn prenten goed; soms worden ze omschreven als 'bloedeloos, conventioneel van samenstel, saai van opzet en uitvoering'. Anderen roemen het feit dat hij in één lijn iets op papier kan zetten. Er zijn maar weinig tekenaars die dat kunnen.

Hij blijft meer dan 45 jaar bij de krant en maakt zo’n 2300 prenten. Alleen in de week van zijn huwelijk levert hij geen prent in. Zelfs als hij geveld is door griep komt er een tekening: een portret van de zieke tekenaar.

In 1942 – slechts twee jaar na zijn dood - is er een veiling van de volledige verzameling politieke tekeningen. Hij is dan al bijna vergeten, de veiling brengt niet veel op.

Ander werk

Hij maakt in de loop der jaren ook vrij werk: tekeningen en olieverfschilderijen. Vaak kleurige taferelen uit het Amsterdamse volksleven. Hartjesdag uit 1926 behoort tot de favorieten in het Amsterdam Museum.

Een kleinzoon van Braakensiek heeft zijn tekentalent geërfd. Dat is de tekenaar Jan van Oort (1921-2006) die onder het pseudoniem Jean Dulieu bekend is geworden met zijn tekeningen van Paulus de boskabouter.

In het Kinderboekenmuseum Het Schooltje van Dik Trom in Etersheim (gemeente Oosthuizen) is tot eind september een tentoonstelling gewijd aan het werk van Braakensiek.

Het schooltje uit 1882 is een van de weinige overgebleven éénklassige scholen.

Braakensiekwereldtentoonstelling

Willcox-Smith, Jessie
Jessie Willcox Smith is geboren op 6 september 1863 en ze overleed op 3 mei 1935. Ze was een Amerikaanse illustratrice, die beroemd was om haar werk voor magazines als Ladies Home Journal, Collier's Weekly, Leslie's Weekly, Harper's en om haar illustraties voor kinderboeken.
Ze werd geboren in Philadelphia, Pennsylvania. Daar studeerde ze aan de Academie voor Schone Kunsten onder Thomas Eakings en studeerde af in 1888. Daarna werkte ze 5 jaar bij Ladies Home Journal. Vervolgens vertrok ze om les te nemen van Howard Pyle, eerst op de Drexel universiteit, later sloot ze zich aan bij de Brandywine school. Dit was een groep kunstenaars rond Howard Pyle.

 Titels

 • The further adventures of Sherlock Holmes
 • A  child's book of stories (1911)
 • A visit from St.Nicolas
 • The water-babies (1916)
 • At the back of the wind (1919)

jessie-willcox-smith-dress 

 

 

 

 

 

DalenoordportretKinderboekenillustrator en kunstenares Jenny Dalenoord leefde van  17-6-'18 tot 25-10-'13.

Ze werd geboren in voormalig Nederlands Indië, en bracht haar vroege jeugd door in de prachtige natuur daar. Later vertrok Jenny naar Nederland, waar ze haar opleiding kreeg aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. 

Ze illustreerde ongeveer 180 kinderboeken, onder meer voor beroemde titels als Wiplala (1957) van Annie M.G. Schmidt, Gideons reizen (1960) van An Rutgers van der Loeff-Basenau en Padu is gek (1957) van Miep Diekmann, met wie zij veel heeft samengewerkt en gereisd.Dalenoord3

 

 

Ook maakte ze de nodige omslagen voor boeken, cartoons, een serie kinderpostzegels (1952), schoolplaten en illustraties van kinderbladen, zoals Kris Kras, Jippo en Okki. Verder illustreerde ze kinderbijbels en bijbelse kalenders, waarvan sommige in het Duits verschenen.

In 1957 won zij samen met Annie M.G. Schmidt de prijs voor Het Beste Kinderboek met Wiplala. De langdurige samenwerking met Jetty Krever leverde vele illustraties op in de serie Muis, Mol en Rat, waarvoor zij in 1982 een Zilveren Penseel ontving.

 

 

Dalenoord1

Dalenoord wisselde haar illustraties af met vrij werk, dat op vele exposities te zien is geweest. De natuur was haar grootste inspiratiebron. Sinds 1956 was ze lid van het schilderkundig genootschap Pulchri Studio in Den Haag, waar ze haar schilderijen regelmatig tentoonstelde. In 1998 kreeg ze een grote overzichtstentoonstelling ter ere van haar 80e verjaardag.  In 2005 heeft ze haar literaire archief geschonken aan het Letterkundig Museum in Den Haag.

De laatste jaren leefde ze teruggetrokken. Haar werk heeft een grote schoonheid, zoals in de bijgaande illustraties goed te zien is.

Frans Lammers werd geboren in Hilversum op 13 augustus 1911 en overleed in Haarlem op 8 oktober 1966. HijLammers Frans portret was illustrator, graficus, tekenaar en boekbandontwerper. Hij was 30 jaar lang medewerker van het tijdschrift De Katholieke Illustratie. Dit was een katholiek weekblad voor de hele familie dat gedurende ruim honderd jaar (1867-1967) uitgegeven is, vanaf 1910 bij uitgeverij De Spaarnestad.

In dit tijdschrift werd na zijn overlijden bijgaand artikeltje geplaatst.

Zijn werk is te zien in boeken zoals : Pim Pandoer, Hein Snuffel, De narrenkap en Okki.

Het ontwerp van de zomerzegels van 1950 was ook van zijn hand.
Hij was lid van het Haarlemse genootschap van beeldende kunstenaars: Kunst zij ons doel.
Uit het bovenstaande zijn twee dingen te concluderen namelijk dat Frans Lammers een harde werker was en dat hij veel verschillende dingen gedaan heeft.

FransLGodfried

LammersZomerzegels50jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                         De Zomerzegels van 1950 ontworpen door Frans Lammers

 

 

Godfried Bomans getekend door Frans Lammers,

In: Katholieke Illustratie, 24 maart 1956. [De andere persoon is Anton van Duinkerken].

LammersAmsterdammirakelstad 001

                                             Illustratie uit het boekje Amsterdam mirakelstad uitgegeven door het Gezelschap voor de Stille Omgang in 1959

Lammers Frans tekst

 

 

Knipsel uit De Katholieke Illustratie, na Frans Lammers’ overlijden.

 

 

 

 

Voges, Carol
Carol Voges (geboren te Amsterdam, 19 juni 1925, overleden op 10 januari 2001) ontwikkelde al vroeg belangstelling voor tekenen.
Hij werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog mee aan een promotiefilm voor de NS, tekende de vroege Tom Poes afleveringen en maakte satirische tekeningen voor het verzet.
Hij werkte voor verschillende kranten, was sportcartoonist bij de Telegraaf en later tekenaar van de bekende strip 'Pa Pinkelman' die in de Volkskrant verscheen. Het eerste verhaal van de serie verscheen van 11 november 1945 tot 3 juni 1946 in de Volkskrant. De eerste zes afleveringen waren getiteld 'De Avonturen van Pa Knetterteen'. 'Pa Pinkelman' bleef tot 1954 in De Volkskrant verschijnen.
Naast zijn krantenwerk illustreerde Carol Voges veel boeken, o.a. de serie over Tup en Joep.

 

Titels

 • De Pietje Puk-serie, geschreven door Henri Arnoldus.
 • De Tup en Joep-serie, geschreven door Henri Arnoldus.
 • De Pim en Pidoe-serie, geschreven door Henri Arnoldus.
 • De Jokkie-serie, geschreven door Henri Arnoldus.
 • De Edda en Wimmie-serie, geschreven door Bouke Jagt
 • De Oki en Doki-serie, geschreven door Henri Arnoldus.
 • De Tillie en Tiffie-serie. geschreven door Ans Arnoldus
 • Voor de Bob Evers-serie van Willy van der Heide tekende hij een aantal boekomslagen.
 • vogesschets

AdriAlindo
Adri Alindo was het pseudoniem van Adriana Palingdood. Ze werd geboren  op 2 augustus 1905 in Rotterdam. Vanaf 1925 tekende ze illustraties voor kinderboeken. Ze werkte voor verschillende uitgevers, Van Goor, Kluitman, De Haan en Noordhoff. Later werkte ze bijna uitsluitend voor uitgever Meinema in Delft. Ook maakte ze een serie mooie schoolplaten.
In 1931 trouwde ze met Rudolf Buchner, die eerst jurist was, maar  zich later toelegde op de kunst. Het huwelijk bleef kinderloos. Het paar woonde in Oostenrijk. Jaarlijks vertrok Alindo voor een langere periode naar haar zuster in Nederland en maakte daar alle opdrachten af, waarna ze weer terugreisde naar Oostenrijk. Haar man overleed in 1962, Adriana bleef alleen achter in Wenen, waar ze in 2001 op 95-jarige leeftijd overleed.

 

Titels:

 • Frits
 • Van vier kleuters
 • De vlieger
 • Het verloren klompje
 • De poppendokter en andere verhalen (1927)
 • Aan den dijk (1928)
 • Jona en Sari (1929)
 • Majesteitje (1929)
 • De club uit Rustoord (1931) enz.
  alindohuiskamerAdriAlindo3AdriAlindo1 - kopie

 


Contact

 

Opmerkingen over deze site?
Mail naar: boekenvanvroeger.nl (info)

jessewilcoxsmith3

Meedoen?

 

Stuur een mail over je favoriete boek aan: boekenvanvroeger.nl (info)

RSS